Yükleniyor...

4. INTERTEX TUNISIA
TUNUS




4. Uluslararası Tekstil Endüstrisi Fuarı

6 - 8 Ekim 2022 / Sousse, Tunus

· Kuzey Afrika ile Akdeniz’in ortasında yer alan ve yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip olan Tunus, komşuları, bölge ülkeleri ve Batı ile iyi ve sorunsuz ilişkiler kurmaya yönelik politikasıyla istikrara önem veren gelişmekte olan bir ülkedir.

· Dünya Ticaret Örgütü kurucu üyelerinden olan Tunus'a ihracatımızda birinci sırada sanayi ürünleri yer almaktadır.

· Tunus’ta 10.000 civarında çeşitli dallarda mühendis bulunmaktadır. Konfeksiyon imalatında Avrupa için iyi bir tedarikçi olan Tunus üretim maliyetindeki avantaj, Avrupa’ya yakınlık, vasıflı eleman teminindeki kolaylık, siyasi kararlılık, vergilerdeki avantajlar, düşük işçi maliyetleri nedeniyle bu sektörde yatırım yapılması açısından avantajlı durumdadır.

· Ülkenin iplik ve kumaş üretiminin olmaması nedeniyle özellikle bu alanlarda yatırım imkanı bulunmaktadır.

· Tekstil ve konfeksiyon sektörü, Tunus toplam ihracatının dörtte birinden fazlasını oluşturmaktadır.

· Tunus’un ithalatında tüketim mallarının payı yaklaşık % 30 gibi yüksek bir oran tutmakta olup, bu durum endüstri açısından ülkenin kendine yeterli olmadığının göstergesidir. Hammadde ve yarı mamuller ithalatı, başta pamuk ve kumaş olmak üzere, tekstil hammaddeleri, endüstri alet ve makinelerinden oluşmaktadır.

· Tunus’un ihracatında en büyük pazarı AB olup, hazır giyim ve konfeksiyon ürünlerinde Tunus AB’nin başlıca tedarikçilerindendir. Ülkenin bu sektörlerdeki ihracatının yaklaşık % 90’ı AB ülkelerine yapılmaktadır.

· En yoğun ticari ve ekonomik ilişkilere sahip olduğu AB ülkeleri Fransa, İtalya ve Almanya’dır. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Tunus ile AB arasında serbest ticaret alanı oluşturulmuştur.

· Tunus’un Serbest Ticaret Anlaşması olduğu ülkeler; Türkiye, AB, EFTA, Libya, Agadir (Mısır, Fas ve Ürdün), Moritanya’dır.

· World Investment Report verilere göre, Tunus’a yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımı 31,3 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Tunus Yabancı Sermaye Ajansı (FIPA)’nın verilerine göre, Tunus’ta 3.135 yabancı firma faaliyet göstermektedir.

· 2018 yılı Ocak - Şubat döneminde özel iplik ve kumaş ihracatımızda en önemli ürün grubu olan denim kumaş ürün grubunun en fazla ihraç edildiği ülke Tunus’tur. Tunus’a bu dönemde yapılan denim kumaş ihracatımız %52,5 oranında artış ile yaklaşık 11 dolar değerinde gerçekleşmiştir. 2018 yılı Şubat ayında ise bu ülkeye denim kumaş ihracatımız %57,1 oranında artmıştır.

Katılımcı sektörler:
Tekstil Ve Tekstil Endüstrisi
* Kumaş
* Aksesuar
* Tekstil ve Konfeksiyon Makine ve Aksamları
* Kimyasallar ve Boyalar
* Ev tekstili


Bize Ulaşın


Fikirlerinizi geliştirmeye, işinizi büyütmeye hazırız.

HATA!
Lütfen formu tekrar kontrol ediniz!